Drie op de vier Belgen weet weinig tot niets over darmkanker
Samenwerking Kruidvat en vzw Stop Darmkanker zet in op betaalbare, preventieve zorg en doorbreken van het taboe

Maart is Internationale Darmkankermaand, een uitgelezen moment om het bewustzijn rond darmkanker te verhogen en het belang van vroegtijdige opsporing te beklemtonen. Darmkanker is de op één na dodelijkste kanker en treft maar liefst één op twintig Belgen. Toch blijkt uit een recente bevraging door Ipsos I&O, uitgevoerd in opdracht van Kruidvat, dat er nog veel onwetendheid is over de ziekte en de preventiemogelijkheden. Daarom slaan Kruidvat en vzw Stop Darmkanker de handen in elkaar om juiste informatie breed beschikbaar en preventieve zorg toegankelijker te maken.
- Bijna drie op de vier Belgen (74%) geeft aan weinig tot niets over darmkanker te weten.
- Twee derde (62%) van de Belgen geeft aan meer te willen weten over darmkanker.
- De helft van de ondervraagden (48%) staat open voor het gebruik van een zelftest.
Nood aan informatie over darmkanker en preventiemogelijkheden
Hoewel de meeste Belgen de term darmkanker kennen, blijkt uit de bevraging dat hun kennis vaak oppervlakkig is. Bijna drie op de vier Belgen geeft aan weinig tot niets over darmkanker te weten. Vooral jongere generaties en inwoners uit Brussel en Wallonië zijn minder bekend met de ziekte.
"Eén op de twintig Belgen wordt ooit getroffen door deze vorm van kanker. Daarom is het cruciaal om het bewustzijn te vergroten en nog meer toegankelijke informatie te bieden over hoe darmkanker kan voorkomen worden. Ook het gebruik van zelftesten speelt een rol bij vroegtijdige opsporing,” zegt dr. Luc Colemont, oprichter en CEO van vzw Stop Darmkanker. “Dankzij deze samenwerking helpt Kruidvat mee om op grote schaal taboes te doorbreken en darmkanker een halt toe te roepen.”
Zelftesten als aanvulling op het bevolkingsonderzoek
Uit de bevraging blijkt dat de Belg het belang van preventief testen erkent, maar dat bezorgdheid over schaamte, pijn en kostprijs blijft bestaan. Om deze drempels te verlagen, biedt Kruidvat vanaf nu, naast informatie, ook een toegankelijke en betrouwbare stoelgang(zelf)test (Fecotest) aan in al haar Belgische winkels. Hiermee is de zelftest niet langer alleen bij de apotheek verkrijgbaar, maar ook bij Kruidvat.
Deze zelftest spoort bloed in de stoelgang op dat je met het blote oog niet kan zien. Dat kan een mogelijke aanwijzing zijn van darmpoliepen (de voorlopers van darmkanker), darmkanker of andere darmaandoeningen. De zelftest is eenvoudig thuis uit te voeren. Met het bijgeleverde materiaal neemt men een klein staal van de stoelgang en plaatst dit in de testoplossing. Wat later is het resultaat af te lezen. Een afwijkend resultaat wijst niet automatisch op darmkanker, maar moet steeds medisch nagekeken en opgevolgd worden.
Het huidige bevolkingsonderzoek, georganiseerd door de overheid, waarvoor alle 50- tot 74-jarigen tweejaarlijks een gratis uitnodiging ontvangen, bereikt nog niet iedereen. Zo ontvangen mensen die een uitnodiging herhaaldelijk negeerden of eerder een darmonderzoek lieten uitvoeren, geen nieuwe uitnodiging. Voor deze groep en voor mensen ouder dan 74 jaar is deze zelftest een goed alternatief. Ook voor jongvolwassenen (< 50 jaar), waarbij er een toename van darmkanker is, is deze test in afwachting van het bevolkingsonderzoek een optie.
“Zelftesten zijn ook een laagdrempelige manier om mensen aan te sporen hun gezondheid in eigen handen te nemen”, zegt prof. dr. Dominique Vandijck, gezondheidseconoom aan UGent en co-CEO van vzw Stop Darmkanker. “Ze zijn niet alleen betrouwbaar, de kostprijs is beperkt en ze zijn nu ook bij Kruidvat makkelijk verkrijgbaar. Zo verlaagt niet alleen de financiële, maar ook de sociale drempel die sommige mensen nog altijd ervaren.”
Meer kennis, minder misverstanden
Uit de bevraging blijkt ook dat bijna vier op de tien Belgen (36%) nog nooit hoorde van het bestaan van deze zelftest. Het onderzoek toont wel dat het vertrouwen in de zelftest toeneemt naarmate men er meer bekend mee is. Een bredere beschikbaarheid kan zo een groot verschil maken. Zo overweegt 41% van de Belgen deze zelftest te doen als deze vlotter verkrijgbaar is. Dit percentage stijgt in Brussel tot 52%.
“Kruidvat wil het taboe over darmkanker en zelftesten doorbreken door preventieve zorg toegankelijker en bespreekbaarder te maken. De brede beschikbaarheid van een betaalbare zelftest past bij de missie van Kruidvat om gezondheid dichter bij de mensen te brengen en hen aan te moedigen om mee het initiatief te nemen voor hun welzijn. De zelftest bij Kruidvat is exact dezelfde als diegene die al jaren in de apotheek te verkrijgen is," aldus Bert Verhoef, Managing Director van Kruidvat België.
Samen preventieve zorg toegankelijker maken
Als darmkanker in een vroegtijdige fase wordt ontdekt, is de kans op genezing méér dan 90%. Door bewustwording te vergroten en preventieve zorg toegankelijker te maken, zetten Kruidvat en vzw Stop Darmkanker samen een belangrijke stap in de strijd tegen deze ziekte.
"Voor Kruidvat is het een enorme meerwaarde om samen te werken met een gerespecteerde partner zoals vzw Stop Darmkanker," zegt Bert Verhoef. “Naast het breed beschikbaar maken van zelftests in onze winkels, lanceren we samen ook een informatiesite over darmkankerpreventie en promoten we het belang van een gezonde levensstijl.”
Prof. dr. Dominique Vandijck benadrukt de opportuniteiten van deze samenwerking: "Een eenvoudige test kan levens redden. Dankzij een grote retailspeler zoals Kruidvat bereiken we een nog breder publiek dan in het verleden. We stimuleren mensen om actief met hun gezondheid bezig te zijn. Thuis testen is eenvoudig en verlaagt de drempel voor wie anders misschien niet zou testen.”
Over de bevraging
De data zijn gebaseerd op onlineonderzoek door Ipsos I&O onder een nationaal representatieve steekproef van 1.000 Belgen. Het onderzoek is nationaal uitgezet met een evenwichtige verdeling van geslacht, leeftijd (18-65 jaar) en regio. De data zijn verzameld van 16 tot 21 januari 2025.
Over vzw Stop Darmkanker
vzw Stop Darmkanker is een onafhankelijke non-profitorganisatie met als motto “Kennis delen kan levens redden”. De missie is duidelijk: iedereen overtuigen van het belang van het vroegtijdig opsporen van poliepen en darmkanker en promoten van een gezonde levensstijl. De enige manier om het aantal darmkankers en de sterfte door darmkanker drastisch te verlagen. De ‘grote boodschap’ van vzw Stop Darmkanker bestaat uit drie woorden: ‘Doe de test!’.
Voor meer informatie
Sander Khouw / José Mes
AS Watson Health & Beauty Benelux / Afdeling Corporate Communicatie
+31 318 579 597 | pers@nl.aswatson.com